Welkom bij
Tandartspraktijk aan de Haven

Verstandskies

Voor praktijkvoorbeelden met kleuren foto’s, klik dan op deze link.

Niet iedereen heeft ze, maar als men ze heeft dan gaat dat niet altijd zonder problemen: de verstandskiezen. Als men hinder ondervindt van verstandskiezen, dan heeft men vrijwel altijd last van de verstandskiezen in de ONDERKAAK. Door de vorm en grootte van de onderkaak, kan er soms te weinig ruimte zijn voor de verstandskiezen om probleemloos door te komen: de verstandskiezen komen dan maar half door en zitten dan klem tegen de verstandskies ervoor. Ze komen niet verder omhoog en zitten nog voor een groot gedeelte onder het tandvlees verborgen. Omdat er dan een opening is tussen de verstandskies en het overliggende tandvlees, hopen zich daar vaak bacteriën en vuil op. Omdat men daar acterin en onder het tandvlees niet kan reinigen met de tandenborstel, ontstaat daar dan soms een gaatje in de verstandskies met kiespijn als gevolg. Wat nog vaker het geval is, is dat het tandvlees rondom de verstandskies hevig gaat ontsteken en betrekt daar vaak ook de omliggende spieren en weefsels van de tong, keel en kaken bij: dit resulteert vaak in pijnlijk tandvlees, pijn hebben bij het slikken, pijn ervaren bij het open doen van de mond, de mond nog maar beperkt kunnen open doen vanwege dan optredende pijn.

In zo een geval, doet men er verstandig aan om op korte termijn een afspraak te maken bij de tandarts. Wij zullen je dan meestal aanraden om de verstandskies te laten verwijderen. Als het gaat om kiespijn aan de verstandskies door een gaatje en/of een zenuwontsteking, dan kan zo een verstandskies vaak al direct verwijderd worden.
Als men echter last heeft van een hevige ontsteking van het tandvlees en de omliggende weefsels rondom de verstandskies, dan is het niet mogelijk de verstandskies er direct uit te halen. Door de pijn kan men de mond soms zo weinig open doen, dat de tandarts niet eens kan verdoven, laat staan dat hij/zij er met instrumenten bij kan om de verstandskies te verwijderen. Het weefsel is op dat moment erg doorbloed, waardoor de patiënt vaak veel gaat bloeden tijdens de operatie en bloed de wond nog lang na.
Het tandvlees en het omliggende weefsel moeten dan als eerste weer tot rust komen en de ontsteking moet eerst verdwijnen.

Wat de tandarts doet om de ontsteking rondom de verstandskies tot rust te brengen:

1.) Hij verdooft de verstandskies en het tandvlees en reinigt met een (elektrisch trillend) tandsteeninstrument diep onder het tandvlees, rondom de verstandskies.
2.) Hij spoelt met een desinfecterende vloeistof in een spuitje diep onder het tandvlees rondom de verstandskies.
3) Hij legt je uit hoe je thuis zelf de verstandskies moet schoon houden.
4) Hij adviseert je te stoppen met roken
5) Hij adviseert je jouw diabetes (suikerziekte) met medicatie onder controle te houden.
4) Hij adviseert je een speciale bacterie-dodende tandpasta en mondspoeling. (bij ons is dat Perio-aid)
5.) Hij schrijft je medicijnen voor tegen de pijn en de ontsteking. (Ibuprofen, paracetamol en eventueel Antibiotica)

Wat je thuis zelf moet doen om de ontsteking rondom de verstandskies te genezen:

1.) Poets 2 keer per dag met een (zachte) tandenborstel, de plek van de verstandskies goed schoon. Plaats daarbij de tandenborstel van opzij achter de laatste kies op de plek van de verstandskies. probeer met de haartjes van de borstel zover mogelijk onder het tandvlees rondom de verstandskies te komen.
2.) Gebruik niet meer je eigen tandpasta, maar gebruik de tandpasta die de tandarts je heeft geadviseerd. Spoel niet na met water maar met een door de tandarts geadviseerde mondspoeling.
3) medicatie: Vóór het gebruik van de volgende medicijnen, vraag eerst uw tandarts, huisarts of apotheek of u deze medicijnen wel mag gebruiken
Tegen de ontsteking met zwelling: 3 keer per dag 1 tablet van Ibuprofen 400 milligram.
Tegen de pijn bij de ontsteking: 4 keer per dag 2 tabletten innemen van paracetamol 500 mg.
Tegen de infectie (met eventueel optredende koorts en malaise): een door de tandarts voorgeschreven antibiotica-kuur van één week, waarbij de kuur helemaal afgemaakt dient te worden.
In de ergere gevallen kunnen alle drie de medicijnen nodig zijn.
4) Het advies te stoppen met roken, omdat roken de ontsteking verergert.
5) Je Suikerziekte goed instellen met voeding en medicatie.
6) rust nemen, genoeg uren slapen, gezond en gevarieerd eten en veel drinken.

Als de ontsteking van het tandvlees en de weefsels rondom de verstandskies tot rust is gekomen, dan is de situatie geschikt om de verstandskies chirurgisch te verwijderen.
U maakt een afspraak voor het verwijderen van de verstandskies bij de tandarts. Als u erg angstig bent voor de ingreep, laat u goed informeren door de tandarts, het scheelt een hoop als men weet wat er gaat gebeuren, eventueel kan de tandarts u ook wat anti-angst medicatie (benzodiazepinen voorschrijven) voor de nacht en voor de dag van de behandeling. NB: u mag dan niet meer zelf auto rijden.

Het verloop van het chirurgisch verwijderen van uw verstandskies:

Er wordt een snede gemaakt in het tandvlees aan de wangkant en de achterkant van de verstandskies. Het tandvlees wordt voorzichtig opzij geschoven, zodat de verstandskies zichtbaar wordt, uitstekende en in de weg zittende botkammen worden ingekort. Vervolgens wordt de verstandskies er in z’n geheel of in meerdere stukken verwijderd. Hierna wordt de snede en de wond weer gehecht, vaak met oplosbaar hechtmateriaal. Ter plaatse van de verstandskies wordt een kleine opening open gelaten om later, bij een weer oplaaiende ontsteking van de wond, de wond schoon te kunnen spoelen met een spuitje.

Wat u thuis zelf moet doen na de chirurgische verwijdering van de verstandskies:

1.) Gedurende de eerste 3 dagen na de operatie: Koel de wang t.p.v. de verstandskies met een klein flesje koud water uit de koelkast. Druk deze licht tegen de wang aan. Doe dit 2 keer per uur gedurende 15 minuten.
2.) medicatie: Vóór het gebruik van de volgende medicijnen, vraag eerst uw tandarts, huisarts of apotheek of u deze medicijnen wel mag gebruiken.
Tegen een opnieuw opstekende ontsteking met zwelling van de wond: 3 keer per dag 1 tablet van Ibuprofen 400 milligram.
Tegen de pijn bij de ontsteking: 4 keer per dag 2 tabletten innemen van paracetamol 500 mg.
Bij eventuele hevige pijn: vraag de tandarts om een recept voor een sterke pijnstiller (zoals Tramadol)
Tegen de infectie (met eventueel optredende koorts en malaise): een door de tandarts voorgeschreven antibiotica-kuur van één week, waarbij de kuur helemaal afgemaakt dient te worden.
In de ergere gevallen kunnen alle drie de medicijnen nodig zijn.
3) 2 weken lang poets u uw tanden niet meer met uw eigen tandpasta maar u poetst en spoelt met de tandpasta en mondspoeling die de tandarts u adviseert. (wij adviseren vaak Perio-aid)
3.) Als de zwelling na drie dagen is geslonken dan kunt u overgaan van koude kompressen naar warme kompressen om de bloedvaten te verwijden en zo de doorbloeding van de weefsels te bevorderen en de genezing van de operatiewond te versnellen: dit kunt u doen met een klein flesje met warm water of een kruikje. Elk uur 2 keer 15 minuten
4.) U probeert niet meer te roken of desnoods zo min mogelijk.
5.) Zorg ervoor dat uw suikerziekte goed is ingesteld met medicijnen.
6.) Neem de komende 2 weken even tijd voor jezelf. Houdt rust, Verzet geen zwaar werk. Sport even 2 weken niet. Bij inspanning gaat de bloeddruk weer omhoog, gaan bloedvaten weer wijd openstaan met eventueel een nieuwe bloeding, een nieuwe zwelling en een vertraagde wondgenezing als gevolg.
5.) Gedurende de eerste 2 weken:Eet gezond. Als u vlees eet: Eet dan vooral rood vlees, hier zit veel noodzakelijk ijzer en eiwitten in, voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. In melk zit veel calcium en fosfor, voor een goed herstel van het kaakbot. Neem producten met vitamine C voor een goede afweer en aanmaak van nieuwe eiwitten (collageen).
6.) Oplosbare hechtingen lossen binnen 2 weken vanzelf op, hiervoor hoeft u niet bij de tandarts langs te komen.